Ano trochu si stýskám nad tím, kolik lidí stále ráno snídá jogurty v domnění, že dělají pro své zdraví to nejlepší. Bohužel už i někteří muži se nechali strhnout reklamou, anebo svojí drahou polovičkou a také snídají jogurty. Stále to slýchám od svých pacientů při vstupním pohovoru. A stále mě to překvapuje. Ano, domnívala jsem se, že znalost toho, že jogurty zachlazují a zahleňují, a proto bychom je neměli jíst, hlavně na podzim a v zimě, je už velká, ale zdá se, že ne dostačující. Chci vám tedy osvětlit, proč jogurty nejsou tak zdravé, jak se říká nejen v reklamách. A jak se na stravování dívá čínská medicína. Proč tedy jogurty nejsou zdraví prospěšné? Z pohledu čínské medicíny ochlazují organismus, zejména jeho trávení a vytváří hleny. Ty jsou zpočátku nenápadné a nejsou vlastně vidět, ale pomalu dochází k oslabení trávení a v tom je právě ta zrada. Dobře fungující trávení (jde o energetické centrum slezina – žaludek) je známkou dobré vitality a zdraví.
Toto energetické centrum je velmi důležité, protože zde dochází k tvorbě QI (čchi = energie) a vitálních substancí (hlavně krve) z přijaté potravy, kterou následně tělo využije k našemu každodennímu fungování. Pakliže je toto centrum oslabené, neumí vyrobit dostatek QI a krve nebo ta QI a krev je nekvalitní a tudíž tělo dostává nekvalitní nebo nedostatečnou výživu. Navíc v těle je vše propojeno a tak oslabení jednoho centra má vliv na celý organismus. Naštěstí nebo bohužel to trvá delší dobu, než se začne projevovat nerovnováha a nebo se ukáže větší problém.
Dlouhodobá či každodenní konzumace jogurtů hlavně dopoledne má za následek, že naše trávení slábne, zpomalí se, vstřebatelnost živin se stává menší, vytváří se vlhkost což má vliv také na lymfatický systém. Tato vlhkost postupně zaleptá dráhy, kudy proudí Qi a krev a výživa se čím dál tím hůř dostává do míst určení.
Pojďme si tedˇ říct konkrétní projevy slabého trávení. Projevy můžou být různé, proto uvedu ty nejčastější. Jsou to: celková únava, pocit těžkého těla, potravinové alergie, těžko v žaludku (zejména po české kuchyni nebo mase), nechuď do jídla, únava po jídle, zimomřivost, přibírání na váze, nedaří se hubnout, gynekologické výtoky, bolestivá menstruace, nafouklé břicho, plynatost, otoky nohou, citlivost na změny počasí spojené s bolestmi hlavy (zejména na podzim), slabá imunita (u dětí hlavně na podzim), častá rýma, kašel, ranní zahleněnost, pomalý rozjezd po ránu.
Silné trávení je pro naše fungování důležité, protože z potravy vyrábí potřebnou energii a výživu pro tělo. Dobré trávení zajistí také vysokou vstřebatelnost látek do krve, oddělení čistého od nečistého, dobře fungující lymfatický systém a podílí se také na naší celkové imunitě a zdraví. Ve staré Číně si toto velmi dobře uvědomovali, proto běžně snídali polévku (vývar) s nudlemi. Právě snídaně je považována za nejdůležitější, protože mezi 7. – 9. hodinou je naše trávení nejsilnější. Toto je tedy ideální čas na kvalitní snídani, ze které tělo získá výživné látky a dostatek energie, jež nám zajistí v pohodě fungovat, jak fyzicky tak ale i mentálně, minimálně do oběda. Proto snídaně má vliv i na školáky – v podobě jogurtů je utlumí a tak se pak nedivme, že jim to učení třeba moc nejde.
Jogurty ke snídani tedy rozhodně neprospívají, protože tělo zachladí a utlumí. A co víc, už vůbec neprospívají našim dětem. I když reklamy říkají pravý opak. Smutné je, že jogurty, pacholíčky, tvaroháčky a další různé mléčné výrobky dostávají i ti nejmenší. Přičemž jejich trávení, resp. síla trávení se dotváří až během prvních 3 let života. Proto je strava dítěte do 3 let tak důležitá. Čím méně tedy budou dostávat jogurty děti do 3 let, tím lepší budou mít imunitu, zdravější tělo a snadněji zvládnou vstup do školky. Já sama s tím mám osobní zkušenosti, jsem matkou dnes již 9letého syna a do 3 let snědl dohromady asi 10 jogurtů. 😊 Jestli chcete udělat něco pro své zdraví a zdraví své rodiny, vynechte jogurty ! Nahradit je můžete třeba přesnídávkami. A pokud nevíte co jiného ke snídani, tak tady máte pár tipů:
Ideální jsou teplé snídaně. Nicméně je dobré se řídit i ročním obdobím. Na podzim a v zimě jsou skvělé snídaně v podobě vývarů. Pro koho je to moc, tak dobré jsou i obilné či rýžové kaše, vajíčka, omelety, palačinky, toasty, těstoviny, krupicová kaše nebo třeba i párky – někdy :-). Když už se vzduch ohřeje a venku je teplo, i tehdy je dobré myslet na snídani. Celoročně se dají jíst právě ty kaše, vajíčka, omelety, ale i pečivo nebo koláč jsou pro mě OK. Hlavně přestat snídat jogurty. Já doporučuji svým klientům v první řadě přestat jíst jogurty (pokud je jedli denně) a co si dají místo něho už nechávám na nich. Těžko v létě budeme mít chuť na vývar ke snídani, ale v zimě si na něm pěkně pochutnáme. Zkuste si s tím hrát, pozorovat co vám chutná a co ne, jak se po tom cítíte a udělat si z toho zábavu, ne nutné zlo nebo povinnost. 😊